21-04-2020 |

Uitleg over de UNO trainingen

UNO maakt vanaf dit seizoen gebruik van de methode die Jeroen Laurensen de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

De belangrijkste onderdelen zijn:


  • Aanleren van de 8 belangrijkste basistechnieken (met diploma) voor de jongste jeugd Funkey t/m E6
  • Wedstrijd en spelgericht trainen vanaf de E8 (hierbij past dat ieder team een ruime materiaal set heeft in eigen beheer)
  • Een intern opleidingsprogramma met korte praktijkgerichte cursussen voor alle trainers met als doel; iedere trainer gekwalificeerd en een certificaat.

Leren van de 8 basistechnieken

De jongste jeugd start met het stapsgewijs (in 6 niveaus) leren van de belangrijkste basisvaardigheden in het hockey:


  1. Dribbelen
  2. Passeren
  3. Pushen uit de loop
  4. Aannemen
  5. Schuifslag, slaan en flatsen!
  6. Verdedigen op je forehand
  7. Verdedigen frontaal
  8. Scoren
In stappen worden deze 8 technieken aangeleerd van niveau 1 tot 3 in de Benjamins en F en niveau 4 tot 6 in de E6.

Naast deze 8 technieken leren de kinderen t/m de E6 spelenderwijs (vaak uitgelegd met leuke beeldspraak) de basis spelprincipes van hockey. Denk hierbij aan het aansluiten en vrijlopen.

Ook een onderdeel van de training is het grond motorisch bewegen: ritme, mikken, en balanceren.

Er wordt hier getraind in een carrousel vorm waarbij wordt doorgedraaid in 4 oefeningen.

Bij elke oefening staan 1 of 2 trainers en er loopt per 4 oefeningen een coördinator rond.

De trainers zijn studenten en eigen jeugdleden uit de D en de C, onder leiding van een ervaren trainer (coördinator), zodat wij ook een begin maken met het opleiden van trainers vanuit de club.

Het doel is naast basistechnieken en bewegelijkheid ook plezier in het sporten en hockey.



Wedstrijd en spelgericht trainen

Vanaf de 8-tallen krijgen kinderen meer ruimtelijk inzicht en in deze fase is het extreem belangrijk om kinderen de aangeleerde vaardigheden in een bepaalde context te laten ervaren en inzicht in te laten krijgen. Het gebruik van de technieken valt in een bepaalde context.

Ons programma bevat vanaf de 8-tallen, een thema gerichte aanpak met situaties en spelvormen die de wedstrijd intensiteit nabootsen en je stimuleren tot het maken van keuzes, gekoppeld aan technisch vaardigheden en spelprincipes.

Deze spel gerichte manier van oefenen zorgt ervoor dat vaardigheden (techniek) sneller aangeleerd worden en dat de intrinsieke motivatie (de motivatie vanuit het kind zelf om iets te doen) zich beter ontwikkelt.

Belangrijke noot is dat in de game trainingen nog steeds heel veel aandacht is voor techniek maar dat de volgorde van de oefenstof zo is dat je begrijpt waarom en waar de techniek toegepast wordt.  

De thema’s die aan bod komen zijn o.a.:


  • Aanvallen
  • Verdedigen
  • Pressen
  • Uitverdedigen
  • Verleggen
  • Scoren

Door deze opzet wordt er ook logische koppeling gemaakt tussen de training en de wedstrijd. En tussen trainer en coach. De kinderen gaan hierdoor veel beter begrijpen wat ze leren tijdens de training en kunnen dit in de wedstrijd direct toepassen.

Ieder team heeft ook een eigen training set in bruikleen (o.a. hesjes, pionnen, ballen). Iedereen heeft bij UNO dezelfde faciliteiten!



Intern opleiden van trainers en instrueren van coaches

Bij UNO zetten we extra in op het opleiden van de trainers en instrueren van de coaches.

De technisch manager van UNO, is de opleider van de club en bij de meeste trainingen aanwezig om de trainers te begeleiden en te coachen.

Jeugdleden (vanaf de 2e jaars D) die training willen geven en de studenten die ons ondersteunen, maar ook ouders die graag training willen geven, Iedereen krijgt korte cursussen aangeboden.

De trainers op de club kunnen een intern opleidingsprogramma volgen en omdat de methoden "basistechnieken” (bij de F en E6) en "wedstrijd en spelgericht” (8-tal t/m A) een aantal unieke zaken bevat in de aanpak is training geven zonder instructie eigenlijk niet wenselijk.

Door een intern programma kunnen trainers op drie niveaus een korte opleiding volgen.


  1. Basistechnieken (voor de 8 belangrijkste technieken en aanwijzingen).
  2. Organiseren en intensiteit (voor een goed georganiseerde "Game” training vanaf de 8-tallen)
  3. Verdiepend (voor meer succesfactoren van training geven en extra techniek en tactiek)

Aan de hand van een aantal factoren per opleiding krijgen trainers in het traject oefenstof (visuals en video’s), veel feedback en uiteindelijk een certificaat bij een behaald niveau.

Er is tevens 2 keer per jaar een algemene trainer/coach bijeenkomst ter kennismaking en uitwisseling tussen de trainer en coaches en organisatie van de club.

Samen maken we UNO!