Schermafbeelding 2019-10-12 om 21.20.11.png Bal.png UNO_HOCKEY_PHOTOS-213.jpg Schermafbeelding 2020-01-20 om 18.38.06.png
 
 
Afgelaste Wedstrijden
Totaal: 0 thuiswedstrijd(en) en 0 uitwedstrijd(en) afgelast

Informatie over jeugdhockey

Seizoen 2022 - 2023

 

Iedereen op 1

 

Wat leuk dat je dit seizoen (weer) hockeyt bij UNO! Wij hebben veel zin het seizoen 2022 – 2023.

 

Hier leggen we uit wat je nodig hebt, hoe je de LISA App gebruikt, de trainingstijden, info over de manier van trainen en de competitie. En natuurlijk vind je hier algemene informatie over hockey.

 

Wij zijn trots op onze jonge, gezellige, kleinschalige hockeyclub, waarbij plezier centraal staat en waar we hockey voor iedereen mogelijk maken. Bij UNO krijgt ieder lid dezelfde aandacht, kwaliteit van trainingen en de mogelijkheden zichzelf (technisch) te ontwikkelen. Kortom: Iedereen op 1!

 

Met ca. 300 jeugdleden trainen en spelen we elke week, zowel op het veld als in de zaal. Dit wordt mogelijk gemaakt door vrijwilligers en sponsoren.

 

Wij wensen iedereen een heel fijn en sportief seizoen! 


Hockey

 

Hockey is een teamsport

In je eentje win je geen wedstrijd, met elkaar wel. Kinderen leren daarom spelenderwijs samen te werken op het hockeyveld.  Teambuilding, sportiviteit en respect spelen daarbij een zeer belangrijke rol. Trainer en coach dragen deze begrippen uit. Tenslotte staan de kinderen wekelijks op het hockeyveld om te ‘leren’ en zich steeds verder te ontwikkelen op sportief en sociaal niveau.

 

Indeling teams

Bij UNO werken we met de volgende leeftijdscategorieën:


 • Kiddies: 5 jaar *
 • Benjamins: 6 jaar *
 • O8 (drietallen): t/m 7 jaar *
 • O9 (zestallen): t/m 8 jaar *
 • O10 (achttallen): t/m 9 jaar *
 • O12-categorie: 10 en 11 jaar *
 • O14-categorie: 12 en 13 jaar *
 • O16-categorie: 14 en 15 jaar *
 • O18-categorie: 16 en 17 jaar *


*peildatum is 1 oktober

Hoewel de KNHB deze leeftijdsgrenzen hanteert, kan UNO hier op verzoek en in overleg met de KNHB van afwijken.

 

De competitie voor de jeugd is op zaterdag. De jongste jeugd (O8 t/m O10) speelt altijd op zaterdagochtend tussen 8:30 en 12:30 uur. De kabouter mini-competitie (Benjamins) is op zondagochtend.


Samen maken we UNO

 

Bij UNO hockeyen ca, 300 jeugdleden die wekelijks trainen en competitie spelen, zowel op het veld als in de zaal. Dit alles wordt volledig geregeld door vrijwilligers, namelijk door ouders van kinderen die bij ons hockeyen. De verschillende taken zijn verdeeld in teamrollen (binnen het team). Zoals coach en teammanager.

 

Coach

De coach begeleidt een team. De coach vertelt bijvoorbeeld op welke plaats je staat, zodat jullie elkaar niet in de weg lopen. Voor de wedstrijd bespreken jullie hoe je die dag het best kunt spelen. Tijdens de wedstrijd geeft de coach aanwijzingen.

 

Teammanager

Een teammanager regelt allerlei rondom het team, bijvoorbeeld het rijschema en andere organisatorische zaken.

 

Daarnaast zijn er ook clubrollen zoals onder meer zaalcommissie, wedstrijdsecretariaat, scheidsrechterscoördinator. Deze rollen zijn onmisbaar voor het draaien van de club.

 

Om alle verplichte taken en andere activiteiten te organiseren zoeken we veel meer vrijwilligers. Door met elkaar de taken te verdelen wordt het haalbaar en leuk. Met jouw hulp draag je écht bij en je staat er natuurlijk niet alleen voor.

 

Welke kennis en expertise heb jij in huis die we voor UNO goed kunnen gebruiken? Bekijk de rollen op het onderdeel Vrijwilligers


Wat heb je nodig? 

 

Stick

Uiteraard beginnen we met een hockeystick. Hoe groot je hockeystick moet zijn, hangt af van je lengte. Je hockeystick mag niet boven je heupbeen uitsteken. Je kunt je navel als richtlijn nemen, want de navel en heupbeen zitten op gelijke hoogte. Met een te lange stick trek je je schouders te ver op en sta je te recht op bij het spelen. Een te korte stick geeft problemen bij het slaan: de slagkracht is minder en je slaat eerder over de bal heen.

 

Bescherming

Een gebitsbeschermer (bitje) is verplicht tijdens training én wedstrijd. Het kan gebeuren dat je per ongeluk een stick of hockeybal tegen je mond krijgt. Zonder gebitsbescherming kunnen je tanden gemakkelijk beschadigen. Ook scheenbeschermers zijn verplicht tijdens de wedstrijd én de training.  

 

Zonder scheenbeschermers en bitje mag je niet hockeyen. De trainers, spelbegeleiders en scheidsrechters zullen hier streng op toezien.

 

UNO adviseert leden om een bitje op maat te nemen. Tijdens de Kick-Off van het nieuwe seizoen in augustus is het team van Bitjehappen.nl aanwezig.

 

Kleding en schoenen

Tijdens de trainingen draag je sportkleding inclusief hockeyschoenen, geschikt voor kunstgras. Als je wedstrijden speelt, draag je het clubtenue van UNO. Speelt je tegen een club met (ongeveer) dezelfde kleur shirt, dan draagt de uitspelende club een ander shirt. 

 

Het standaard UNO-tenue is: donkerblauw shirt, donkerblauw rokje/broek, oranje kousen. 


Voor uitwedstrijden is er een speciaal wit UNO-shirt beschikbaar (alleen nodig als het shirt van de thuisclub te veel lijkt). Het clubtenue schaft ieder lid zelf aan. Het tenue van UNO te bestellen via onze eigen clubwebshop bij Hockeydirect.nl. Alle huidige en nieuwe leden krijgen 'gratis' het thuisshirt.  


Shirts met oud UNO logo (welpje) zijn alleen nog toegestaan in seizoen 2022 - 2023. Ze mogen in kader duurzaamheid natuurlijk wel als trainingsshirt worden gebruikt.

 

Keeperuitrusting

Ieder team vanaf de E6-tallen krijgt van UNO een keepersuitrusting in bruikleen. De keepersuitrusting bestaat uit een bodyprotector, legguards, klompen, handschoenen en een helm. Voor de oudere jeugd ook een toque. Een keeperspak is een grote kostenpost voor de hockeyclub. Ieder team is verantwoordelijk voor de eigen keepersuitrusting en levert deze na het seizoen weer compleet en onbeschadigd in (los van gebruikssporen).


Hockey App / LISA

Voor alle actuele zaken werkt UNO met HockeyApp / LISA. Hierin worden wedstrijdschema’s van de KNHB geplaatst, nieuwe leden ingevoerd, trainingen en activiteiten bijgehouden en informatie gedeeld.

 

Ieder lid ontvangt een lidnummer en inlogcode. Hiermee kun je in het systeem kijken en vind je de teamindelingen, trainingstijden en wedstrijdschema voor het seizoen.

 

Iedereen meldt zich via LISA aan- en/of voor trainingen en wedstrijden. Via "Profiel” kan je een eigen foto uploaden en gegevens aanpassen.

 

Let op: Zorg ervoor dat je mobiele nummer ook echt in het veld MobielNummer is toegevoegd. Als er een last minute afgelasting is wordt er een sms bericht verstuurd en alleen naar de telefoonnummers die in dat veld ingevuld staan!


Trainingen & wedstrijden

 

Bij UNO krijgt ieder lid dezelfde aandacht, kwaliteit van trainingen, mogelijkheden om zichzelf (technisch) te ontwikkelen. Een club waar iedereen kan sporten, welkom is en waar we samen beter worden.

 

Alle teams hebben een eigen trainer die wordt aangestuurd door onze technisch managers Mark Ritsma en Hans Ruiter. Samen met hen ontwikkelen we voor UNO een eigen (trainings)methodiek die past bij het bovenstaande. Centrale thema’s bij de trainingen zijn: Beleving, Basistechniek, Balcontacten, Blijdschap en Binding.

 

Plezier maken wordt het komend seizoen prioriteit nummer 1. Met Mark en Hans zijn we ervan overtuigd dat dit goed gaat lukken. Mark en hans coördineren de trainingen en geven tegelijkertijd ook trainingen om zo hun energie en enthousiasme te delen.

Trainingstijden
De trainingstijden staan in Lisa. 

Net als vorig jaar is de tweede training van de O9 op de vrijdag facultatief = niet verplicht. Maar we raden iedereen natuurlijk aan om 2 x te trainen. Je wordt namelijk steeds een beetje beter na iedere training ;-)!

 

Competitie

De veldcompetitie start in september en gaat na de herfstvakantie door tot eind november. Tijdens de wintermaanden (december t/m februari) spelen de jeugteams (vanaf de O8) competitie in de zaal. De Kiddies en Benjamins trainen alleen in de zaal. Het eerste weekend na de voorjaarsvakantie start de veldcompetitie weer tot ongeveer half juni.

 

Competitiewedstrijd

Op zaterdag worden de competitiewedstrijden gespeeld. Meestal de ene week thuis en de andere week uit. Tussen de helften en kwarten is er een korte rustpauze.

 

 • Bij O8-teams wordt er 2x 20 minuten gespeeld (max 5 minuten rust)
 • Bij O9-teams duurt een wedstrijd 2 x 25 minuten (max 5 minuten rust)
 • Bij O10-teams duurt een wedstrijd 2 x 30 minuten (max 5 minuten rust)
 • Bij 11-tallen duurt een wedstrijd 4x 17 1/2 minuut (max 2 minuten rust tussen 1e en 2e en 3e en 4e kwart eb 15 min rust tussen 2e en 3e kwart)


Je bent minstens 30 minuten voor de start van een wedstrijd aanwezig, bijvoorbeeld om met je team de wedstrijd voor te bespreken en de warming up te doen. Hier maak je binnen je team duidelijke afspraken over.

Een team is verplicht een competitiewedstrijd te spelen. Niet opdagen betekent:

 • een boete (die door het team zelf betaald moet worden)
 • een verloren wedstrijd
 • 3 wedstrijdpunten in mindering

 

Wedstrijdformulier

Na afloop van iedere competitiewedstrijd moet het wedstrijdformulier digitaal worden ingevuld in de Hockeyapp/LISA. Dit regelt de coach met de scheidsrechters en de tegenpartij.

 

Voor en na de wedstrijd

Ruim voor aanvang van de wedstrijd verzamelt het team voor een teambespreking, het doornemen van de opstelling en een warming-up. Bij thuiswedstrijden ontvangen we het bezoekende team bij de wedstrijdtafel en worden ze naar het juiste veld verwezen.

 

Na de wedstrijd wordt er met de tegenstanders wat gedronken. Bij thuiswedstrijden wordt er aan de tegenstander altijd iets te drinken aangeboden. Voor alle teams staat er gratis limonade klaar bij de bar.

 

Vervoer bij uitwedstrijden

Hockeyclub UNO is ingedeeld in District Midden Nederland. Dit district bestrijkt de provincie Utrecht, ‘t Gooi en een gedeelte Flevoland; circa veertig hockeyclubs maken deel uit van het district. De routebeschrijvingen naar de diverse verenigingen staan op de website van de KNHB. En ook in de HockeyApp/LISA. De ouders zijn verantwoordelijk voor veilig vervoer van de kinderen.

 

Afgelasting van wedstrijd en training

District Midden Nederland is een district met veel verenigingen en veelal kunstgrasvelden. Wedstrijden op kunstgras gaan bijna altijd door, tenzij het te hard vriest of heel erg hard regent.

 

Als een wedstrijd is afgelast wordt dit vaak pas op zaterdagochtend aan de vereniging meegedeeld. De wedstrijdsecretaris plaatst afgelastingen zo spoedig mogelijk op de website en de Coach App. Kijk dus altijd eerst daar voor de meest actuele informatie.

 

Een afgelaste wedstrijd wordt op een door de KNHB vastgestelde datum ingehaald. De jongste jeugd teams spelen géén inhaalwedstrijden.

 

Trainingen gaan altijd door tenzij velden onbespeelbaar zijn of er extreme omstandigheden zijn. Dit wordt zo snel mogelijk via de teammanagers App meegedeeld.

 

Afzeggen voor wedstrijd en training

Wanneer je niet kunt komen hockeyen zeg je zo snel mogelijk af bij je eigen teamleden. Je team rekent op je: niet alleen bij de wedstrijd, maar ook bij de training! Afzeggen voor zowel een wedstrijd als ook voor de training doe je via de HockeyApp/ LISA. Moet je voor een wedstrijd afzeggen en het team zonder jou niet kan spelen omdat er te weinig spelers zijn, zorg je ervoor dat er een invaller is.

 

Zaalhockey

Tijdens de wintermaanden (december tot en met februari) spelen de jeugteams in de zaal. De Kiddies en Benjamins trainen alleen in de zaal.

 

Voor zaalhockey zijn wij sterk afhankelijk van welke zalen door de gemeente aan UNO worden toegewezen. Wij proberen voor zoveel mogelijk teams zaalruimte aan te bieden.

 

Toernooien

Elk team staat het vrij om mee te doen aan toernooien. Via LISA worden veel toernooien in het land aangeboden. De club faciliteert hier niet in, het team schrijft zichzelf in. Voor de jongste jeugd wordt er altijd een slotdag georganiseerd.

 

Spelregels

Voor O8, O9 en O10 teams heeft de KNHB een heel leuk en informatief boekje uitgegeven: 3 hoeraatjes voor Hockey.

https://www.knhb.nl/app/uploads/2016/12/Boekje-drie-hoeraatjes-voor- hockey.pdf 

 

Een overzicht van de spelregels staat op:

https://www.knhb.nl/kenniscentrum/scheidsrechters/alles-over-de-spelregels

 

Sponsoren

 

Om onze kinderen met plezier te kunnen laten hockeyen, hebben we onze sponsoren hard nodig. Voor komend seizoen zeker! We zijn namelijk heel druk met de overgang naar Sportpark Vechtzoom en zelf verantwoordelijk voor de verbouwing van de huidige kantine tot een circulair gebouwd clubhuis.

 

Met de overstap naar Vechtzoom in het vooruitzicht zijn niet meer zo zeer op zoek naar sponsoren maar veel meer naar partners die aanslaan op onze ambitie en kernwaarden. Partners waarmee we samen verhalen kunnen maken. Dit betekent dat we met iedereen die geïnteresseerd is, kijken naar een geschikte invulling voor de komende twee jaar. Hiervoor hebben we een interessante propositie ontwikkeld. Kijk voor meer informatie bij het onderdeel sponsoring

Bij wie moet je zijn?

 

Vragen over UNO kun je altijd sturen naar [email protected]. De vragen worden dan naar de juiste persoon doorgestuurd. Je kunt iedereen natuurlijk ook rechtstreeks benaderen.

 

Voorzitter | Harm Geels | [email protected]

Secretaris | Rosanne de Jong | [email protected]

Penningmeester| Rutger van de Gevel | [email protected]

Bestuurslid Jeugd | Sabine Scheepstra | [email protected]

Bestuurslid Technisch Beleid | Huib Mulleneers | [email protected]

Ledenadministratie | [email protected]

 

Ben je coach of teammanager? Zorg dan dat je in de whatsappgroep zit. Vraag dit aan bij Sabine Scheepstra, [email protected] .

 

Voor vragen of informatie over scheidsrechters en – cursussen, mail naar: [email protected]

 

Voor vragen of informatie over de zaalhockeycompetitie en -trainingen, mail naar: [email protected]

 

Voor vragen over het wedstrijdschema, eventuele afzeggingen en inhaalwedstrijden, mail naar: [email protected]

 

Voor vragen over de vrijwilligers rollen, mail naar Harm Geels, [email protected]